A sarokszelep a szaniterek nagyon fontos alkatrésze. A víz akadálymentes eljutását teszi lehetővé a WC tartályhoz, esetleg a bidékhez, a mosdóhoz vagy akár a mosogatóhoz. Mindig olyan sarkszelepet használjunk, ami szűrős vagy kombinált. Ez azért fontos, mert számtalan praktikus tulajdonsága mellett, számos esztétikai jellemzője is pozitívan jelentkezik.

Érdemes akár a meglévő csaptelephez kiválasztani a dizájnszelepeket. Ha jól választottuk meg a sarokszelepet, akkor még a rezsin is spórolhatunk. A jó minőségű sarokszeleppel szabályozhatóvá válik a hideg és meleg víz átfolyási mennyisége és így csökkenhet a vízfogyasztás. A kombinált sarokszeleppel egyszerre két csapot is használhatunk, például a mosdót és közben mehet a mosógép is. A szűrők segítenek a vízkő és a lebegő szennyeződések által okozott károk elkerülésében. A jó minőségű sarokszelepekkel nem lesz gond a hirtelen meginduló víz megállítása. Nem kell egészen a főcsapig szaladni, elég lesz a sarokszelepet elzárnia. Nézzünk néhány példát a sarokszelepek elhelyezésére. Mosdók esetében, - mindegy hogy szabadon függő vagy beépített –nagyjából ugyanabban a magasságban és egyforma távolságra kell beszerelni a sarokszelepet. Ideális a 15 cm távolság tartása.

Egy keverő csaptelepben általában két darab 10 mm-es rézcső található, ezeket kell a sarokszelep csavarzatába beilleszteni. A rézcsöveket kézzel annyira kell meghajlítani, hogy azokat gond nélkül beilleszthessük a sarokszelepbe. Egy bidé szerelésénél már teljesen más a helyzet mert itt ideálisabb, ha távolabb esnek egymástól a sarokszelepek. Itt már 30 cm távolságot sem árt tartani. Sarokszelepet bárhol cserélni kell, ahol úgy érezzük, hogy nehezebben jár, hiszen egy meghibásodás előtt álló sarokszelep nagyon nagy károkat tud okozni. A sarokszelepeket minden egyes munkafolyamatnál kócoljuk a menetiránnyal megegyezően haladva egészen a végétől kiindulva.

Míg a bojler vízkövesedésével általában mindenki tisztában van, addig a sarokszelepről már kevesebben tudják, hogy milyen alkatrészt takar, s annak milyen szerepe van. A szaniterek fontos részét képező sarokszelep gondoskodik arról, hogy a víz a vezetékből eljusson a csaptelephez. Többféle típus közül választhatunk, így a szűrős és a kombinált sarokszelep is beszerezhető olyan stílusban, amely maximálisan passzol a szaniter design-jához. Érdemes kiváló minőséget választani, mely garantáltan hosszú időn keresztül eleget tesz majd feladatának. A sarokszelep egyébként nagymértékben hozzájárul a takarékoskodáshoz is, mivel nem csak a víz átfolyási mennyisége szabályozható ilyen módon, hanem a berendezés is tovább fogja bírni.

Kombinált és szűrős sarokszelepek- mi a különbség?

A sarokszelepek egy pontjukon eltérőek egymástól, s ez alapján különítjük el a kombinált, valamint a szűrős változatokat. A kombinált sarokszelep lehetővé teszi, hogy egyszerre két csapot is használjunk. Ez kifejezetten hasznos akkor, ha a mosógépet és a mosdót is egy időben szeretnénk használni.

Ha elsősorban az időtálló, strapabíró minőségre törekednénk, akkor a szűrős sarokszelep ajánlott. Ez, - miként nevéből is ered-, óvja a csaptelepet a vízkőtől és a lebegő szennyeződések okozta károsodásoktól, vagyis egyfajta szűrő szerepet is betölt. Sarokszelep csere alkalmával tehát érdemes a szűrős változaton elgondolkodni, hiszen ennek cseréjére, karbantartására is ritkábban lesz szükség, mint az a kombinált sarokszelep esetében tapasztalható. További előnye a rozsdamentes szűrőnek, hogy azt a sarokszelep elzárása után egyszerűen eltávolíthatjuk, kitisztíthatjuk, és így a karbantartáshoz nincsen szükség még csak szakembert sem hívni.

Sarokszelep csere szakember segítségével

Ugyan a mosdó és a mosogató karbantartásával, a sarokszelep szűrő tisztításával kapcsolatban rengeteg információ megtalálható a világhálón, és ezek a feladatok házilagosan is megoldhatóak, de ha cseréről van szó, akkor érdemes profira bízni a feladatot. A modern sarokszelepek könnyen felszerelhetőek, így a munkadíj sem fog egy vagyonba kerülni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyes, szaniterekkel kapcsolatos teendőket célszerű tényleg inkább szakemberrel végeztetni, így biztosak lehetünk abban, hogy minden a helyére kerül, és a későbbiekben sem kell majd számolni a helytelen szerelés okozta hiányosságokkal.

Pontos • Gyors • Megbízható

Minőségi munkavégzés, 30 nap garanciával.

Vízvezeték szerelő - Fix Áron, ezek mi vagyunk