2016-ra egyre sürgetőbbé vált a régi panel lakásokban a radiátorok lecserélése mert egyszerűen kicsi a hőleadásuk. Az első panel lakások 1970 körül lettek építve és azóta azok a radiátorok vannak bennük. Azok a tulajdonosok akik albérletként adják ki a lakásokat ott teljesen biztos hogy a régi radiátorok vannak még. A technológia fejlődésével már nem kell fagyoskodni télen ha új és jobb fajta radiátorok vannak felszerelve. Egy panellakás hőigénye 30 w/m3 a szolgáltatók szerint. Természetesen ettől el lehet térni ha a lakás csak északi fekvésú, földszintről alulról nem fűtött, vagy egyéb más körülmény van ami a helyi adottságoktól függ. A panellakás radiátorcseréjénél Budapesten a Főtáv Zrt 30 W/m3 teljesítményt javasol. Természetesen ez nem vonatkozik egyedi fűtéses lakásokra.

Mi lehet a probléma egy radiátorral?

A radiátor nem a ház fénypontja ezt mindenki tudja sőt ez a legutolsó amivel álltalában foglalkoznak az emberek. Mi van akkor ha le akarjuk cserélni? Sok féle radiátor létezik és a le és felszerelése egy átlagembernek akár még nehézségeket is okozhat a súlyáról nem is beszélve. Ön tudja hogy miért nem ajánlott felszerelni acéllemez radiátort ha előtte alumínium volt használva? Híja fel kollégánkat ő majd megmondja a választ és segít választani új radiátort is.

Hogyan kell radiátort cserélni?

Rádiátort általában nyáron szoktak az emberek mert akkor a szolgáltatók leengedik a vizet és karbantartást végeznek. A családiházakban ez természetesen másként is működik ahol egyedi fűtési megoldások vannak. Első lépésként le kell engedni a radiátorból a vizet. Több okból is fontos ez, ha nem akarjuk eláztatni a lakást akkor érdemes leengedni. A másik ok pedig a radiátor súlya. Léteznek úgynevezett fagyasztási módszerek amivel nem kell leengedni a radiátort ezt a szakember dönti el hogy mikor és hogy lehet szükséges. Az új radiátorok már kisebbek mint a régiek ezért elképzelhető hogy a falban is kell fúrni hogy az új majd felkerüljön.

Mennyibe kerül egy radiátor csere?

A radiátor csere nem tartozik a milliós tételek közé. Az első radiátor felszerelése 10.000 Ft átlagosan az utána következő radiátorok 2.000 Ft darabonként. A csőfagyasztás egyszeri díja 6.000 Ft.

Egy példa radiátor szerelésre ár szempontjából, az alábbi pontokból tevődik össze:

(Feltételezzük hogy már kiválasztotta a radiátort és a lakásában is van a felszereléshez szükséges eszközökkel.)
 • Szükség lesz a bekötéshez szükséges anyagokra amit mi biztosítunk.
 • A radiátor csere munkadíja.
 • Az átkötés munkadja (függőleges átkötés).
 • A csövek szerelésének munkadíja (csak a radiátor áthelyezésekor).
 • A meglévő csövek adottságaiból adódó rögzítőbilincs beépítése.
 • Az elöregedett csövek cseréje ha szükséges.
 • Csőfagyasztás.

Mire figyeljünk oda radiátor cserénél?

 • Radiátor anyagának a kiválasztása:
  Amikor lecserélünk 1 radiátort a lakásban akkor meg kell vizsgálni a többi radiátor anyagát mert ha különböző anyagú radiátort vásárolunk akkor egy idő után tönkremehet. Ennek az az oka, hogy a különböző anyagok között elektrolizis azaz belső korrózió jön létre.
 • A radiátorcserénél az első vízszintes menettől kezdünk el dolgozni:
  Ha a szerelés során a függőleges csövekhez is hozzá kell nyúlni akkor a csöveg állapotától függően esetleg ez a strang cseréjének kisebb szakaszával is járhat. Mivel nem látszik a csövek belső állapota ezt csak a szerelés során lehet megmondani előre csak találgatni lehet. Ez olyan kellemetlenségekkel járhat hogy az alsó és felső lakásokban is meg kell bontani a csőrendszert. Ez a cső fagyasztásánál esedékes és ilyenkor álltalában minkét lakásba be kell jutni.
 • Radiátorok kötéstávolsága:
  A radiátorok kötéstávolsága eltérő, ez azt jelenti hogy a vizszintes csövek bizonyos radiátoroknál 3-8 cm-rel, a faltól lévő távolság 3-5 cm-rel eltérhetnek a jelenlegi bekötésnél. Ezt csak külső anyag bekötésével tudjuk megoldani. Ennek a költségét a helyszinen egyeztetjük.
 • A munkavégzés ideje:
  Ez az ami kiszámíthatatlan és számos tényező befolyásolja amit csak a helyszínen lehet megállapítani. A munka közben pedig számos probléma merülhet fel ami megint csak növelheti a munka idejét.
 • Meglévő radiátor anyagának megállapítása:
  Nagyon egyszerű csupán egy mágnes kell hozzá. Vagy az összes radiátort szükséges lecserélni ha anyagot szeretne váltani vagy nagyon sürgősen egyesével is megteheti.

Meddig tart egy radiátor csere?

Természetesen nem egy lakásfelújításról beszélünk ezért a radiátor csere akár órákon belül megvan, természetesen ha az előzőekben megbeszélt dolgok el vannak végezve.

Radiátorok fajtái alapanyag szerint:

Radiátorok fajtái üzemmód szerint:

Radiátorok fajtái elhelyezés szerint:

Radiátorok fajtái technológia szerint:

Pontos • Gyors • Megbízható

Minőségi munkavégzés, 30 nap garanciával.

Vízvezeték szerelő - Fix Áron, ezek mi vagyunk