Előfordul már Önnel hogy elrepedt vagy eltört a mosdó kagylója? Netán pont azért van itt mert pont most történt az eset? Az sem kizárt hogy már túl kopott a mosdókagyló. Az első lépés amit tennünk kell az az hogy újat kell vásárolni. Ha már nagyon régi a mosdó kagylója akkor nagyon kicsi az esélye hogy olyan stílust fog még találni mert elég gyorsan változik a divat.

Hogyan válaszunk mosdó kagylót?

Fel kell készülnünk arra, hogy a régi konzolos kivitelűeknek már nyomukat sem találjuk az üzletekben. Konzolok helyett tartócsavarok fogják falra a mosdókat, s a lábas mosdók alakja is eltérő a régebbeiktől, ezért ezeket együtt kell megvennünk. Ugyanis más a váll kialakításuk ezért nem fognak illeszkedni a régi lábakra. A lábak szilárdan alátámasztják a mosdó kagylót de ennek csak akkor van már értelme ha fal nem elég szilárd hogy megtartsa. A lábak helyett a szekrényes kialakítás sokkal jobb mert így pakolhatunk is bele és esztétikailag szebb. Vásárláskor a mosdó nagysága, alakja is mérvadó. Az ovális vagy a kisebb átmérőjű kör alakúak helyigénye kedvezőbb a szögletesekénél, a kisebb méretűekkel pedig a szűk fürdőszobákban még némi teret is nyerünk. Gyakori probléma hogy az üzletekben a felfogató csavarokat hiányosan adják a kagylóhoz ezért mindig ellenőrizzük hogy megvan e mind. A régi szifon nem mindig jó! Mielőtt elmegyünk új mosdókagylót vásárolni előbb győződjünk meg róla hogy a szifon maradhat e mert ha nem akkor azt is meg kell vásárolni.

A régi mosdó cseréje:

  • Fontos! A mosdó cserét otthon egymaga is képes lehet elvégezni ha van egy kis tapasztalata a szerelés világában. Azonban ha tudja magáról hogy ilyen téren tapasztalatlan netalántán ügyetlen (mert nem érthet mindenki mindenhez) akkor hívjon segítséget inkább. Első lépésként zárjuk le a sarok szelepeket. Ebből kettő vagy a hideg és a meleg sarok szelep. Ezeket nagyon ritkán szoktuk használni pl ha nagyobb túra megyünk és üresen marad a lakás ezért előfordulhat hogy nehezen fordítható el, ne adjuk fel menni fog.
  • Második lépés az hogy ellenőrizzük hogy már nem jön a víz ehhez nyissuk meg a csapot. Jól öltözzük fel, lehetőleg vízálló ruhába mert a csövekben így is maradni szokott némi víz.
  • A következő lépés a anyák kicsavarása lesz. A folyóvíz vezetékeinek megbontása után a tömítőgyűrűket vegyük ki a szorítóanyákból, majd a szifon búráját is a vödör fölött csavarjuk le. Majd a lefolyó szerelvény bontjuk darabokra, a mosdóról a lefolyónyílás központi csavarjának kihajtása után vehetjük le emelhetjük le a csavar szárakról. Ide segítségül kell hívunk valakit otthon lehetőleg férfit.
  • A levett mosdóról vegyük le a csaptelepet. Az alsó anyára az erőlködést megelőzően érdemes csavarlazítót fújni mert az ragadni szokott.
  • A következő lépés hogy meg kell határozni az új mosdónak a magasságát, ha vannak gyerekek a lakásban akkor érdemes ezt alacsonyabban hagyni de ez természetesen az átlagmagasságtól is függ. Vízmértékkel beállítva egyenes léc éle mentén húzzunk az adott magasságban egyenes vonalat a falra, majd erre függőónnal jelöljük be a lefolyóvezeték középvonalát. Ha megvan a hely akkor fúrjunk a falba a tiplit.
  • A lyukakba fújjunk vizet majd rögzítsük véglegesen a tiplit. Ezt profi módon kell kialakítani mert a mosdóinkat ezt a 2 csavar fogja tartani.

Pontos • Gyors • Megbízható

Minőségi munkavégzés, 30 nap garanciával.

Vízvezeték szerelő - Fix Áron, ezek mi vagyunk