Fürdőkád csere:

fürdőkád
Egy kád cseréje életünkben többször is előfordulhat, jellemzően lakásfelújításkor vagy új, de használt lakásba költözéskor. A fürdőkád cseréje szakembert igényel, hiszen ahogyan a villanyszerelés úgy ez is egy szakma. A fürdőszobák egyik talán legerőteljesebb látványával büszkélkedhető eleme maga a fürdőkád. Ahogy a fürdőszobába belép az ember, elsőre mindig a fürdőkád tűnik fel és utána az általában oldalt elhelyezett mosdó és esetleg mosdószekrény. Ez leginkább a panel épületekben jellemző.

Napjainkban:

már számtalan típusú fürdőkád elérhető, de beszerelés szempontjából most két fajtát különböztetünk meg, a gyári előlappal és az épített, azaz burkolattal épített kádakat. A gyári előlappal szerelt kádak nagyon sok bosszúságot tudnak okozni a szerelőknek, hiszen legtöbbször teljesen hiányzik a derékszög megléte a sarkaknál. Maga az előlap is sokszor oda nem illő és kisebb rések maradnak a beszerelés után. Az épített előfalas kádak általában ytong elemek felhasználásával készülnek. Természetesen más falazásnál használt építőelem is használható, de ez az elterjedtebb.

Most viszont térjünk ki magának a kád cseréjének a menetére:

A legelső és legfontosabb lépés a derékszögek ellenőrzése a falaknál. A tátongó rések a szabálytalanságok miatt csak további bonyodalmakat szülnek. Fontos, hogy ezután megtörténjen a kád teljes környezetének a vízszigetelése. A szigetelés felszínén ezután is képes lesz felgyűlni a víz a rossz illesztések esetén, de a falakba nem fog tudni befolyni. A kád beépítési magasságának meghatározása következik, amelyhez egy vízszerelő munkája szükségeltetik. A vízkiosztási feladatok azonban már a burkoló feladatkörébe tartoznak. Ha a vízszerelő és a burkoló nagyon jól összedolgozik, akkor esztétikailag is tökéletes fürdőkádat kaphat.

Ezután következik talán az egyik legfontosabb feladat a kád rákötése a csatornahálózatra:

Most kezdődik el csak igazán a kád beépítése. A kádnak mindig megfelelő stabilitást kell biztosítani, ezt a lábak szintezésével lehet megoldani. A falra előre felfúrható tartó fülek segítik ezt és még jobban stabilizálják a kádat. A kád lefolyójának megfelelő tömítettségére is nagyon oda kell figyelni. Az élettartam növelésére zsiradékot használunk, amely a csövek egymásba illesztését is megkönnyíti. A flexi csöveket kerüljük, mint a pestist, mert a használat során könnyebben eltömődnek és egy esetleges dugulás elhárításakor a cső vékony fala kiszakadhat. A tömítettséget minden szerelés után ellenőrizzük úgy, hogy a kádat megtöltjük vízzel. Amikor leengedjük a vizet, akkor fogjuk ellenőrizni, hogy a vízszintezés is tökéletes-e, hiszen ha nem marad víz a kádban, akkor mi jó munkát végeztünk. Amennyiben a vízszintezés nem megfelelő azt a lábak átállításával korrigáljuk. A kádakat sok esetben alá is szigeteljük, hiszen a lábak nem elegendőek a kellő stabilitás eléréséhez. A kád peremének kitámasztását teljes hosszában elvégezzük, hogy a lehető legstabilabb felfekvést érjük el. A kádak ilyen téren való beépítése hosszú időre megkíméli Önt az esetleges újabb kiadásoktól.