Csillogó fürdőszoba, otthoni praktikákkal: Csempe és kád tisztítása (második rész)

Csillogó fürdőszoba, otthoni praktikákkal: Csempe és kád tisztítása (második rész)

Csempe tisztítás

Zavar a fénytelen csaptelep, a beszürkült fuga? Netán a penész is előbújt? Emellett még a fürdőkád is elszíneződött, vagy megkopott?

Van egy jó hírünk! Ezen cikkben végigvesszük azokat a módszereket, amik segítségével a fürdőszoba újra friss és tiszta lesz. Amennyiben nem vagy kibékülve a nem éppen olcsó vegyszerekkel, jó helyen jársz, mivel elsősorban a házi praktikákat mutatjuk be. Nem kell hozzá más, mint ecet, szódabikarbóna és citromsav!

Út a ragyogó csempékig

A csempék remekül helyt állnak még azokban a helyiségekben is, melyek a leginkább igénybe vannak véve, ki vannak téve gőznek, nedvességnek, ám fényességük idővel megkophat, a használat függvényében.

Mindenki szeretné, ha ez nem következne be vagy visszafordítható lenne, ami persze nem lehetetlen, a megfelelő tisztítószer és a takarítás rendszerességének segítségével. Az első lépés, hogy tudjuk, milyen fajta csempével állunk szemben, ugyanis nem mindegy, milyen tisztítószert alkalmazunk például egy kő-, vagy kerámia csempén.

A kerámia csempét univerzális tisztítószerekkel vagy mosogatószerrel érdemes tisztítani, míg a kő csempét lúgos alapú tisztítószerekkel. Amennyiben a házi praktikákat pártolod, akkor a szódabikarbónát, sót, trisót vagy a citromsavat és ecetsavat ajánljuk.

Először is egy száraz ronggyal tisztítsd meg a csempét a portól. Ezt követően érdemes gőzt csinálni, hogy a szennyeződések fellazuljanak, így könnyebben tudsz megszabadulni tőlük. Szódabikarbónából vagy sóból, ecetsav segítségével készíts sűrű pasztát, majd vidd fel a tisztítani kívánt felületre. Mint egy arcmaszkot, hagyd állni egy fél órán át. A még hatásosabb eredmény érdekében a tisztítani kívánt felületet dörzsöld át fogkefével, hidd el, hatásos lesz a végeredmény! A fél óra elteltével mossuk le a csempét tiszta vízzel, majd töröljük át száraz ronggyal, hogy elkerüljük a csíkozódást.

A rettegett fugatisztítás

Ha már csempe tisztításról beszélünk, mindenképp meg kell említenünk a fuga karbantartásának módját is. A fuga felülete nagyon hamar hajlamos bepiszkolódni, elszíneződni. Ha nem kezeljük rendszeresen, remek otthont nyújthat a különböző baktériumoknak is, emellett a penész is könnyen megjelenik rajta.

Fuga tisztítás

Tisztításánál remekül beválik az ecet, szódabikarbóna, citromsav. Ezeknek vízkőoldó, fertőtlenítő és gombaölő hatása van. Fontos viszont megjegyezni, hogy ecetet színes fuga esetén nem ajánlatos alkalmazni, ugyanis kifakíthatja azt.

A fugatisztítás menete megegyezik a csempe tisztítással.

Tiszta kád, egy kis erőfeszítéssel

A kádat, mint a toalettet minden nap használjuk, ennek értelmében hamarabb is telepednek meg rajtuk a szennyeződések, illetve a vízkőképződésnek is fokozottan ki van téve. Azonban, még mielőtt neki esnénk bármilyen tisztítószerrel suvickolni, érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen anyagból is van a takarítandó felület.

Az akril kádak ellenállnak az erősebb tisztítószereknek, ám ugyanakkor a különböző szemcsés anyagok kárt is tehetnek benne, ugyanis felsérthetik a felületét. Ezzel ellentétben a lemezkádakat erősebb vegyszerekkel nem szabad kezelni, mert az árthat a felületének. Az elsőként említett kádtípus takarítható ecettel, és alkohollal, míg az utóbbi inkább szódabikarbónával és sóval.

A lemezkád ammóniával is tisztítható, bár ennek alkalmazását nem ajánljuk. Az ammónia vízzel összekeverve egy kellemetlen szagú gázzá válik, ami erősen mérgező. Ha mindenképpen ezt akarod használni, mindenképpen szellőztess és használj maszkot! Emellett ügyelj a tested jelzéseire! Ha mellkasi fájdalmat, légzési nehézségeket, száj és a torok fájdalmat érzel, azonnal fordulj orvoshoz!

Amennyiben az általános ecetsavas megoldást választod és az a felületnek is megfelelő, akkor engedd majdnem tele a kádat vízzel és nagyjából két liter ecetet önts bele. Az oldatot hagyd hatni legalább egy fél óráig, aztán engedd le a vizes oldatot a lefolyón, ezáltal az is tisztítva. Ezután jól mosd-, és sikáld ki a kádat, ha szükséges, súrold át még egy kefével.

Kád tisztítás

A kád takarítása közben ne feledkezz meg a zuhanyrózsáról sem, több bacilus bújhat meg rajta, mint gondolnád! Az eszköz felületét nedvesítsd meg, majd sikáld át egy kevés szódabikarbónával. Erre a célra alkalmazhatsz egy régebbi fogkefét, a kisebb, nehezebben hozzáférhető felületek eléréséhez. Ezt követően egy tiszta zacskóba tölts citrom- vagy ecetsavat, hígítsd fel egy kis vízzel, majd kösd rá a zacskót a zuhanyrózsára. Ezt az oldatot hagyd állni egy órán át. A zacskó leszedése után, ha szükséges súrold meg a felületet és töröld szárazra.

Zuhanyrózsa tisztítás

Fürdőszobai berendezések tisztántartása

A mosógép és a szárítógép egyik legnagyobb ellensége a vízkő, mely a keményvíznek köszönhetően elkerülhetetlen. Ezen oknál fogva, kisebb lesz a hatékonysága a mosószereknek, illetve előfordulhat, hogy nem túl kellemes illatot fog árasztani magából a kimosott ruhadarab. Továbbá, ha nem tartjuk karban az eszközünket, azzal az élettartamát is megrövidíthetjük.

A megoldást a szódabikarbóna, ecetsav, citromsav jelenti, de remekül alkalmazhatóak a citrusok, ennek köszönhetően a frissebb, illatosabb lesz az a mosógép. A feladat egyszerű: Öntsd a dobba az ecetsavat vagy citromlevet, majd add hozzá a szódabikarbónát és indíts el egy üres mosást. Ugyanezt az anyagot töltsd bele a mosógép adagolójába is, hogy még jobb sikereket érj el.

Mosógép tisztítás

Pontos • Gyors • Megbízható

Minőségi munkavégzés, 30 nap garanciával.

Vízvezeték szerelő - Fix Áron, ezek mi vagyunk