Csillogó fürdőszoba, otthoni praktikákkal: Bevezetés (1. rész)

Csillogó fürdőszoba, otthoni praktikákkal: Bevezetés (1. rész)

Fürdőszoba

A fürdőszoba tisztításamind egészségügyileg, mind esztétikailag fontos. Nem is gondolnánk, de rengeteg baktérium képes megbújni a fürdőszoba számos pontjában, amik akár komoly megbetegedéseket is okozhatnak.

A fürdőszobáról

A fürdőszoba napi szinten ki van téve a különböző megpróbáltatásoknak. A forró víz által keletkezett pára a falak penészesedéséhez vezet, a kifröccsenő víz helyén vízkő keletkezhet a csapokon, tusolók falán, Emellett rengeteg kórokozónak meleg ágya ezen helyiség.

Ha elhanyagoljuk a lakrész takarítását, az ott lévő berendezések élettartama is könnyebben csökkenhet. Ezekért is nagyon fontos, hogy rendszeresen és megfelelően legyen takarítva.

Ha a bolti vegyszereken túl, jól bevált házi praktikákat keresel, jó helyen jársz! Ezen cikksorozatunkban megosztjuk a legjobb házi módszereinket, amivel csak úgy csillogni-villogni fog a fürdőszobád.

Ne habozz kipróbálni módszereinket!

A pH-ról – A felület nem mindegy

Fontos pár szót ejtenünk arról, hogy milyen kémhatású vegyszert milyen felületen lehet biztonsággal, eredményesen használni anélkül, hogy kárt tenne az adott felületen. Beszélhetünk savas kémhatású vegyszerekről, mint a háztartási sósav, lúgos kémhatású vegyszerekről, mint a szalmiákszesz, illetve a semleges kémhatású vegyszerekről is, mint például a mosószóda.

A lúg zsíroldásra jelent hatékony megoldást, míg a savak a vízkőoldásra. A savakat ne alkalmazzuk márvány, zománcozott, illetve mészkő felületen, ugyanis kárt tehet bennük!

Vegyszer kisokos

Egy boltba belépve temérdek zsíroldó, vízkőoldó és fertőtlenítő sorakozik előttünk a polcokon, amelyek a duguláselhárítás vagy éppen a penész ellen veszik fel a harcot.

Zsíroldó vegyszerek közé sorolható például a Cillit Bang, a Cif, illetve a trisó. Ezek használata könnyű, nem sok munkát igényel, viszont nem feltétlen olcsó és környezetkímélő.

Vízkőoldók csoportjába tartozik a Cillit, a Frosch és a háztartási sósav. Az ecetsav, citrom és szódabikarbóna a háztartásban előforduló vegyszereket színesíti.

Penész elleni szerek közé soroljuk a Szavo-t, Hypo-t, de emellett a bórax is hatásos, de ezen problémára szintén jó megoldás az ecetsav és a só is.

Duguláselhárításban segítséget nyújthat a Domestos, Cilit Bang és Mr Muscle, de otthon még használhatunk ecet-, és citromsavat, illetve a szódabikarbónát.

Végül, de nem utolsó sorban, a Domestos, Hypo és a Brado a fertőtlenítők csoportjába tartozik, az ecetsavval együtt.

Házi praktikák - Vannak olyan hatásosak, mint a bolti vegyszerek?

A válasz igen! Sok esetben meg lehet oldani filléres hozzávalókkal a takarítást és ugyan olyan tisztaságot adnak a fürdőszobánknak, mint a bolti vegyszerek! Ezek kevésbé veszélyesek mind számunkra, mind a környezetre nézve. Persze azért még mindig sokan vannak, akik ebben nem bíznak, mert nem ismerik ezek hatását. Pedig rengeteg szép eredmény érhető el háztartási szerekkel is!

Fürdőszoba

Keverem-kavarom - Határozottan rossz ötlet!

Sokan úgy vélik, hogy ha összeöntenek különböző vegyszereket, akkor hatékonyabb lehet a tisztítás, ám tévúton járnak, ugyanis rosszabb esetben mérgező gázok szabadulhatnak fel, ami kisebb, zárt helyiségben nagyobb gondot okozhat.

Fontos, hogy használat előtt mindig olvasd a vegyszer papírján található tájékoztatót, a rendeltetésszerű használat érdekében.

Ha teheted, használj gumikesztyűt, az esetleges bőrsérülések elkerülése érdekében, illetve takarítás, fertőtlenítés közben mindig szellőztess!

Olvasd el a Csillogó fürdőszoba, otthoni praktikákkal cikksorozatunk második részét, hogy megtudd, hogyan is adhatsz új életet a megkopott, régi csempéidnek!

Pontos • Gyors • Megbízható

Minőségi munkavégzés, 30 nap garanciával.

Vízvezeték szerelő - Fix Áron, ezek mi vagyunk