Csillogó fürdőszoba, otthoni praktikákkal: Zuhanykabin és tükör tisztítása (4. rész)

Csillogó fürdőszoba, otthoni praktikákkal: Zuhanykabin és tükör tisztítása (4. rész)

Sokféle zuhanykabin létezik, választhatunk valódi üvegből, vagy műüvegből készültet is. Emellett ott vannak még a walk-in zuhanyzók és a zuhanytálcát igénylő változatok is. Ezek tisztíthatósága különbözik egymásétól. A sokszínűség ellenére, mindegyiknél jó megoldást nyújt az ecet-víz keveréke, mutatjuk is, hogy hogyan!

Az üveg zuhanykabin

Az igazi üvegből készült zuhanykabint sokkal könnyebb megtisztítani, mint a műüvegből készült verzióját. Az előbb említett változatnál az odaszáradt vízcseppek könnyebben észrevehetőek. Javasoljuk, hogy minden használat után törölje le a vízcseppeket, ezzel meghosszabbítva élettartamát. Ehhez használjon egy jó nedvszívó képességgel rendelkező rongyot és mindenképp kerülje azokat a tisztító eszközöket, ami megkarcolhatja az üveget! A rongy mellett egyre nagyobb teret nyer a kézi gumilapát is, ami segítségével pár mozdulattal le tudja húzni az összes ott maradt vízcseppet.

Ha esetleg mégis megbújtak az üveg zuhanykabinon a makacs vízkő lerakódások, 1:1 arányban öntsön össze vizet és ecetet. Mártson az oldatba egy szivacsot és törölje át vele a tisztítani kívánt felületet. A tiszta, átlátszó felület elérése érdekében egy száraz ronggyal, vagy papírtörlővel törölje szárazra a zuhanykabint.

Zuhanykabin tisztítás

A műüvegből készült zuhanykabinon több szennyezés keletkezhet, így sokkal jobban oda kell figyelni tisztántartására. Előfordulhat, hogy gyakrabban kell takarítani, mint a valódi üvegből készült zuhanykabint, ám ecetes víz segítségével az itt lerakódott szennyeződések eltávolíthatóak.

Léteznek felületkezelt, vízkőtaszító zuhanykabinok is, amiknek felületéről lepereg a víz, alig képződik rajtuk szennyeződés, de ettől függetlenül igen is kell takarítani őket! Az előző két fajtával ellentétben, a szennyeződés itt minimális és sokkal könnyebb eltüntetni, az erős tisztító-, és súrolószerek használata felesleges.

A króm felület mellett, elterjedtek a faburkolatú és csempe borítású zuhanykabin felületek is. Ezek tisztításakor ne használjon savas, lúgos, vagy maró hatású tisztítószereket, mert csak kárt tesz bennük! Ezek helyett inkább citrusok héjával dörzsölje át a felületet, ezzel kellemes, friss illatot adva neki.

A tisztításhoz mi a következő sorrendet javasoljuk: Ecetes vízzel törölje át a felületet, dörzsölje át a citrus héjával (elhanyagolható), majd törölje szárazra a zuhanykabint. Az ecet - víz kombó helyett jó megoldás lehet még az ecet és étkezési szóda keverék. Kenje be az ajtót a pasztával, hagyja rajta egy órán át, majd mossa le azt és törölje szárazra.

Zuhanyfüggöny tisztítása

A zuhanykabin mellett meg kell említenünk a zuhanyfüggönyt is. Ezek nagyon hajlamosak a penészedésre. Gyakori, hogy a zuhanyfüggöny alján nagyobb mennyiségben ragadnak meg a szennyeződések, baktériumok, de ha elhanyagoljuk penészfoltok is megjelenhetnek rajta.

Zuhanyfüggöny tisztítás

Tisztítása mosógéppel a legegyszerűbb. A mosógépbe öntsön mosószert, illetve öblítő helyett 20%-os ecetet. Ha a zuhanyfüggöny mellé törölközőt is rak a mosásba, azok segítenek kidörgölni a függönyből a piszkot.

Fürdőszoba járólap tisztítása

A fürdőszobai járólap esetében a fali csempéhez hasonló módon járjon el. Erről a sorozatunk második részében olvashat.

A járólapot újjá varázsolja az ecetes vagy citromleves felmosás, ami hatékonyan eltávolítja az oda ragadt vízkövet. Egy vödör vízhez keverjen 1-2 dl ecetet vagy citromlevet, majd ezzel alaposan mossa fel a járólapot. Ha vannak makacsabb szennyeződések is, egy kefével súrolja át a felületet. Miután megszáradt a járólap, érdemes bő vízzel, illatos felmosóval is felmosni, hogy kellemes illat uralkodjon a helyiségben. Fontos, hogy felmosás előtt nyissa ki az ablakot, hogy gyorsabban száradjon a járólap.

Járólap tisztítás

Tükör tisztítása

A tükröt egyszerűen, gyorsan tisztává varázsolhatja a mi módszerünkkel!

Keverjen össze 1 evőkanál szódabikarbónát, fél dl ecetet és 2 dl vizet. Mártson a keverékbe egy szivacsot vagy kis kendőt, törölje át vele a tükröt, majd egy száraz ronggyal vagy papírtörlővel törölje szárazra azt.

Tükör tisztítás

Ha van üres szórófejes flakon otthon, érdemes abba önteni a keveréket, így még egyenletesebben és egyszerűbben fogja tudni felvinni azt a tükör felületére, illetve későbbi tisztításokkor is jól jöhet.

Pontos • Gyors • Megbízható

Minőségi munkavégzés, 30 nap garanciával.

Vízvezeték szerelő - Fix Áron, ezek mi vagyunk