Csillogó fürdőszoba, otthoni praktikákkal: Csaptelep és WC tisztítása (3. rész)

Csillogó fürdőszoba, otthoni praktikákkal: Csaptelep és WC tisztítása (3. rész)

Egyre gyakrabban köszön be Önhöz a vízkő és nem tudja mit kellene tenni ellene? Emellett a WC is kellemetlen szagot áraszt magából?

A megoldást nálunk megtalálja! Cikkünk segítségével pikk-pakk meg lehet oldani ezen problémákat. Olvasson tovább és tudja meg, hogy hogyan lehet újra ragyogó a fürdőszobája!

Csillogó csaptelepek

A csaptelepek, akár a fürdőszobában, akár a konyhában van, minden nap ki vannak téve a hőnek, savas, illetve lúgos anyagoknak. Kezdetben a csaptelepek szépen csillognak, de lassan megfakul a fényük, aminek legfőbb oka a vízkő.

Ezen problémára szódabikarbóna és az ecetsav nyújtja a legjobb házi megoldást, de a citromlével, citromsavval és a konyhasóval is szép hatást érhet el. Sőt, ha különböző citrusok héjával dörzsöli át a vízköves felületet, az is segít eltüntetni a problémás részeket!

Amennyiben csak az ecetsavval szeretne dolgozni, akkor a következőt kell tennie: Fogjon egy fogkefét és mártsa bele 20%-os ecetbe, majd dörzsölje át vele a tisztítani kívánt felületet. Ezt követően mártsa bele egy rongyot az ecetbe, majd tekerje be vele a csapot. Hagyja hatni egy órát, majd újra dörzsölje át fogkefével, befejezésül törölje szárazra a csapot.

Csap tisztítás

Ha szeretné bevonni a szódabikarbónát is a folyamatba, akkor mártson egy fogkefét egy kis vízbe, majd szódabikarbónába és dörzsölje át vele a vízköves felületet. Ezután egy nejlonzacskóba töltsön háztartási ecetet, majd kösse rá a csapra, amilyen erősen csak tudja. Hagyja hatni kb. egy órán át, majd mossa le tiszta vízzel.

A hatás nagyszerű lesz!

A WC tisztasága

Nem is szükséges részletezni, hogy a toalett igen nagy fertőzések melegágya lehet, ha nincs megfelelően tisztítva. Ezért fontos, hogy sűrűn, legalább hetente egyszer takarítsa meg!

Léteznek különbőző fertőtlenítő zselék, tisztító golyók, melyek minden egyes öblítésnél kifejtik a hatásukat. Kaphatóak különböző fertőtlenítő kendők a boltban, melyekkel át kell törölni az ülőkét, így járulva hozzá a tisztább körülményekhez. Ezek hasznosak, azonban érdemes hetente végezni egy alaposabb takarítást, melyben nem csak a csésze, ülőke és a tartály tartozik bele, hanem a körülötte lévő környezet is. Érdemes aprólékosan takarítani, ugyanis a legkisebb, jelentéktelennek tűnő helyeken is megbújnak a makacs szennyeződések.

A csészénél a leggyakoribb problémát a keményvíz okozhatja. Ezt a problémát a szódabikarbóna-ecetsav kombinációval tudjuk a leghatékonyabban megoldani. Ha ecetsav nincs otthon, alkalmazható citromsav és borecet is.

Öntsön a csészébe két-három deci háztartási ecetet vagy borecetet. Amennyiben ecetsavat alkalmaz érdemes a 20%-os változatát használni, a tisztább eredmény miatt. Ezt követően szórjon bele egy csésze szódabikarbónát, aztán hagyja hatni egy bő fél órát, majd kefével dörzsölje át és öblítse le. Fontos, hogy használjon gumikesztyűt, illetve szellőztessen rendszeresen. Az ülőke és a padló felmosásához is használhat ecetet.

WC tisztítása

A padló tisztításáról a cikksorozat negyedik részében írunk bővebben.

WC kefe - Nem is gondolnád!

A WC kefe az egyik legpiszkosabb fürdőszobai kellék, de nagyon könnyen tisztítható a következő módszerrel. Tegye a WC kefét egy műanyag dobozba, (egy olyan dobozt válasszon, amit más célra ezután már nem fog használni, vagy ki szeretne dobni,) majd öntsön rá mosogatószeres meleg vizet. Tegyen hozzá 1/2 bögre szódabikarbónát, 2 kanál sót, 1/4 bögre ecetet. Egy óra elteltével a WC kefe olyan lesz mintha új lenne!

Duguláselhárítás

Sok kellemetlenséggel jár az eldugult lefolyó, illetve toalett. Számos módon, akaratunk ellenére is bekövetkezhet ez az állapot. Amikor mosogatunk, étel maradékok jutnak a lefolyóba, borotválkozáskor szőr, illetve hajmosáskor viszonylag nagy mennyiségű haj. Ezen kívül olyan egyszerű dolgok is vethetnek duguláshoz, mint a kézmosás, ugyanis a szappan zsíros, ami megtapad a lefolyó falán, ami hosszabb idő után duguláshoz vezethet.

Egyre elterjedtebb a WC-be dobható nedves törlőkendő, ám még mindig olcsóbb és több helyen kapható az ennek nem lehúzható változata. Sokan nem törődnek ezzel és mégis a WC-be dobják. Persze az első pár darabnál nincsen nagy gond, de ahogy tartja a mondás, sok kicsi sokra megy, így, ahogy egyre többet dobunk bele, szépen lassan eldugul, főleg ha kis mennyiségű vízzel öblítjük le.

Ügyeljen arra, hogy mit húz le a lefolyón, használjon szűrőket, amelyek meggátolják a dugulás gyakori kialakulását. Fontos, hogy ezt is rendszeresen tisztítsa és a beleakadó hajszálakat szedje ki belőle!

Dugulás elkerülése

Azonban, ha megtörtént a baj, akkor ideje elhárítani azt! Ha a házi praktikák mellett döntött, javasoljuk a szódabikarbóna ecetsav együttesét. Szórjon a lefolyóra szódabikarbónát, öntse le ecettel, majd egy vizes ronggyal terítse le. Körülbelül egy fél óra múlva vegye le róla a vizes rongyot és ellenőrizze, hogy mennyire volt hatásos ez a módszer. Szódabikarbóna helyett használhat trisót vagy konyhasót, ecetsav helyett meg jó lehet a citromlé és a citromsav is.

Az általunk említett házi praktika a kisebb dugulásra jelent megoldást, ha nagyon nagy a baj, mindenképpen tárcsázza egy szakember számát!

Keressen minket bizalommal a -as telefonszámon.

Ha baj van, Fix Áron megoldja!

Pontos • Gyors • Megbízható

Minőségi munkavégzés, 30 nap garanciával.

Vízvezeték szerelő - Fix Áron, ezek mi vagyunk